Ghiseul Bancar

E mai riscant sa ne tinem banii pe un card decat in buzunar

Hotii de carduri dau lovitura dupa lovitura, iar sumele de bani furate de pe carduri au crescut atat de mult incat am ajuns sa ne intrebam daca nu cumva e mai putin riscant sa ne tinem banii in buzunar decat pe un card.
De ce e mai riscant sa-ti tii banii pe un card decat sa-i porti in buzunar sau in portofel?

Din simplul motiv ca, in cazul in care ti se fura cardul, pierzi tot ce ai pe el (fie credit, fie economii). In schimb, fara card, chiar daca esti furat de hoti, acestia iti pot lua doar ce ai la tine, in buzunar sau portofel. Ca doar nu porti la tine in fiecare zi toti banii pe care-i ai!

Bine, bine, va puteti intreba, si atunci la ce mai e bun un card, unde este vestita siguranta propovaduita de procesatorii Visa sau MasterCard?

Siguranta conferita de un card este mai mult teoretica pentru ca, dupa cum am vazut si in seria de articole despre cazul unui furt de card, bancile nu ne despagubesc atunci cand ni se fura un card iar hotul reuseste sa retraga banii de pe el, fara a utiliza elementele de siguranta, precum PIN-ul.

De ce? Pentru ca bancile considera ca in cazul in care iti pierzi cardul, esti vinovat de neglijenta, asadar e ca si cum ti s-ar fura bani din buzunar sau din portofel.

In schimb, atunci cand ti se copiaza un card la bancomat sau la comercianti, bancile ne despagubesc, intr-un final, dupa ce ancheta politiei se finalizeaza. Cum s-a intamplat si in recenta frauda de proportii cu cardurile Bancpost, cand hotii au reusit sa fure aproximativ 300.000 de euro.

Hotii de carduri romani au speriat de altfel nu doar romanii ci mai toata lumea. Zilele trecute, FBI-ul si politia romana a arestat un grup de hoti, printre care si romani, care au reusit sa copieze carduri si fure sume de ordinul unui milion de dolari de la bancomatele din American, de unde hotii romani considerau ca e mai simplu sa dea lovitura.

De asemenea, un grup de 5 romani au fost retinut in Irlanda, unde au reusit sa fure, tot cu carduri copiate, o jumatate de milion de euro.

Incredibil!