EDUCATIE FINANCIARA

Mugur Isarescu, despre cum functioneaza bancile: printr-un fel de alchimie

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca societatea trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza bancile, si anume ca acestea nu dau credite din banii lor ci din fondurile celor care depun bani in banca, precum si din resursele investitorilor.

Conversia creditelor din valuta in lei, pe intelesul tuturor: in ce conditii ar putea accepta bancile sa schimbe creditele in CHF si euro, care este jurisprudenta in materie, ce spune directiva UE, care sunt interesele avocatilor si parlamentarilor

Conversia creditelor din valuta (franci elvetieni - CHF si euro) in lei este cu siguranta cel mai arzator subiect pe agenda industriei bancare in aceste zile, in contextul unei recente decizii a Tribunalului Galati in aceasta privinta, apreciata drept jurisprudenta in materie atat de avocati interesati sa castige bani si celebritate pe seama clientilor bancilor, cat si de parlamentari populisti care se pregatesc de alegerile din toamna.

Trei termeni de specialitate din domeniul bancar ce ne afecteaza pe toti, explicati pe intelesul tuturor de seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza

Deleveraging, provizioane, credite neperformante. Sunt trei cuvinte din jargonul bancar ce nu inseamna nimic pentru cei mai multi romani, dar care exprima niste fenomene din piata bancara cu un impact nebanuit pentru banci dar si pentru toti cei care au conturi, credite, depozite bancare. Seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza (foto), explica, pe intelesul tuturor, care este intelesul celor trei cuvinte si cum se reflecta acestea in masurile de supraveghere a bancilor pe care le adopta banca centrala, in activitatea bancilor si a relatiei acestora cu clientii.

Ce poti face daca banca ti-a vandut creditul ipotecar recuperatorilor de creante

Volksbank a anuntat astazi ca a vandut unui grup de fonduri de investitii straine peste 3.500 de credite ipotecare neperformante, cu o valoare totala de o jumatate de miliard de euro, cea mai mare tranzactie de acest tip de pana acum in Romania, cu un impact semnificativ asupra relatiei romanilor care detin aceste credite ipotecare si firmele de recuperare de credite, pe mana carora vor ajunge in final fostii clienti ai acestei banci, dar si ai altora.

 

Plata cu cardul in strainatate: 3 avantaje importante

In ciuda crizei, asadar a scaderii resurselor disponibile, tot mai multi romani descopera beneficiile platilor non-cash, cu ajutorul cardului. Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro, arata datele agretate ale BNR.

 

Cum facem cumparaturi in siguranta la magazinele online: 4 sfaturi de la specialisti

Internetul devine tot mai popular, asa incat tot mai multi dintre noi profitam de avantajele acestuia, printre care si cumparaturile de pe diverse magazine online, achitate de obicei cu cardul.

Putem astfel avea acces instant, la orice ora si din orice loc, la diverse marfuri pe care altfel ne este imposibil sa le cumparam, din cauza distantei sau a faptului ca nu exista altundeva, sau pentru a scuti timp si resurse cu plimbatul la magazine.

 

Cum face BNR profit, spre deosebire de o banca, si de ce a avut pierderi de 1,2 miliarde lei in 2013

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este, fireste, o institutie unica, care functioneaza diferit de bancile comerciale, de aceea e bine de stiut ce fel de operatiuni financiare deruleaza aceasta si cum face profit, sau pierderi, cum s-a intamplat anul trecut, cand a raportat un rezultat negativ de 1,2 miliarde lei, dupa 5 ani in care a avut numai castiguri. In 2012, BNR a raportat un profit de aproape 700 milioane lei, iar in 2011 castiguri de 300 de milioane lei.

 

Curtea suprema din Ungaria a decis, in cazul Kasler vs. OTP Bank, ca ratele la creditul in valuta trebuie rambursate la cursul oficial al bancii nationale, nu la cursul de cumparare al bancii

 

Curtea Suprem─â a Ungariei, Kuria, a decis, ieri, in cazul Kasler vs. OTP Bank, in favoarea clientului bancii, stabilind ca banca a practicat un curs de schimb incorect la rambursarea ratelor la un credit ipotecar in franci elvetieni, adica un curs de vanzare al bancii, mai mare decat cel de cumparare utilizat la acordarea creditului. Curtea a decis ca de acum inainte rata la credit sa se plateasca la cursul oficial al bancii nationale a Ungariei.

 

 

Romanii nu mai merg la ghiseele bancilor, preferand serviciile bancare online. Ce operatiuni bancare putem face de la calculator, laptop, tableta sau smarphone

 

Unul dintre motivele pentru care nu mai vedem cozi la ghiseele bancilor este si faptul ca tot mai multa lume prefera sa-si administreze finantele din fata calculatorului, de pe tableta sau de pe telefonul mobil, cu ajutorul serviciului de internet banking. Bancomatele sunt basca, cum se zice. Toate bancile ofera acces la acest serviciu pe propriile site-uri, iar unele au lansat si aplicatii dedicate pentru smartphones sau telefoanele mobile clasice.

Care sunt tarifele executorilor judecatoresti pentru executarea silita (poprire) a unei datorii la credit? 15% din suma!

 

„Nu mi se pare corect ca acesti executori sa nu contacteze imprumutatul sa vada care este realitatea si cauza: are sau nu venit din ce trai? Dupa varsta de 55 ani, foarte greu mai gasim de munca, deci daca pensia este de 455 lei si mi se opreste jumatate, credeti ca pot trai cu 227,5 lei? Mai am si alte datorii”, intreaba o doamna pensionara pe site-ul Reclamatiibanci.ro.