EDUCATIE FINANCIARA

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca a refuzat sa-i dea pensia unui client printr-un mandatar

Raiffeisen Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu 1.000 de lei, jumatate din maximul prevazut de lege, pentru ca a refuzat sa elibereze pensia unui client plecat in strainatate, dar care avea un reprezentant (mandatar) sa-i ridice banii din banca, in fiecare luna.

 

Legea insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2018, dar nu se stie daca se poate aplica

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizic a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o intarziere de doi ani, dupa ce a fost amanata de trei ori, insa nici acum institutia responsabila de aplicarea acesteia, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), nu a anuntat daca aceasta lege poate fi implementata si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze cei care vor sa beneficieze de ea.

Piperea pierde inca un proces colectiv in care a cerut conversia creditelor in CHF ale OTP Bank la cursul istoric

Avocatul Gheorghe Piperea si asociatia sa, Parakletos, au pierdut la Curtea de Apel Bucuresti inca un proces colectiv in care au cerut judecatorilor, in numele unui grup de 150 de clienti ai OTP Bank cu credite in franci elvetieni (CHF), conversia acestora in lei, la cursul istoric, din data acordarii, inca o data mai mic decat cel din prezent.

IFN-urile care acorda credite online incalca legea, aplicand dobanzi penalizatoare de 500% pe an

IFN-urile care acorda imprumuturi online aplica dobanzi penalizatoare pentru intarzierile la rambursarea banilor de 1,2%-1,5% pe zi, adica peste 500% pe an, fata de maxim 3% pe an cat este permis de lege.

Stiai ca banca poate sa-ti ia tot salariul de pe card, fara acordul tau, daca ai restante la credit sau la cardul de credit?

Daca nu-ti mai platesti datoriile la banca, IFN sau alti creditori si ajungi in situatia de a fi executat silit prin poprirea salariului, legea (Codul de procedura civila) spune ca nu ti se poate retine mai mult de o treime din salariu pentru plata unei datorii sau maxim jumatate pentru mai multe datorii.

Cursul leu/euro atinge maximul istoric, din cauza tensiunilor politice si a flexibilitatii mai mari permise de BNR

Cursul de schimb valutar leu/euro a atins astazi un maxim istoric inregistrat in statisticile BNR, de 4,6495 lei, pe fondul intensificarii tensiunilor politice, dupa ce DNA a anuntat ca-l ancheteaza pentru fapte de coruptie pe Liviu Dragnea, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, iar Guvernul a adus schimbari importante Codului Fiscal, contestate puternic de partidele de opozitie, mediul de afaceri, sindicate, mass-media.

Ce este credit scoringul?

Credit scoring este un instrument statistic utilizat de bănci și alte instituții financiare pentru evaluarea probabilității de rambursare a unui credit. Fiecare client este evaluat pe baza modelelor de scoring ce sunt dezvoltate și utilizate de fiecare creditor în parte.

Avertisment ferm al BNR pentru Guvern: va incapatanati sa creati locuri de munca in strainatate, nu in tara! Nu mai stimulati consumul, faceti reforme structurale!

Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, a transmis astazi un mesaj raspicat Guvernului: incetati cu politica prociclica de stimulare a consumului, prin cresteri de salarii si pensii sau scaderi de taxe, care determina majorarea artificiala a PIB-ului si creeaza deficite structurale de cont curent si bugetar, afectand cursul de schimb, dobanzile sau inflatia si produc locuri de munca in strainatate, nu in tara, pentru ca se importa mai multe alimente produse afara decat putem noi fabrica. Concentrati-va, in schimb, pe reformele structurale, care sa duca la cresterea productiei interne!

Dobanda de politica monetara a BNR devine, abia acum, efectiv dobanda de referinta din Romania: La ea sa va uitati de acum inainte! ne indeamna guvernatorul Mugur Isarescu

Dupa 12 ani in care am fost prinsi in mrejele creditului in valuta, care pe cei mai multi ne-a ajutat sa luam un credit ieftin in euro, in timp ce pentru altii, precum cei care au apelat la francul elvetian, s-a dovedit o pacaleala, creditele in lei le-au inlocuit treptat pe cele in alte monede, odata cu scaderea dobanzilor, astfel ca rata de politica monetara a BNR devine, in sfarsit dobanda de referinta in Romania, intrucat dobanzile la creditele in lei au devenit mai importante decat cursul valutar pentru creditele in valuta.

De ce milioane de romani apeleaza la un imprumut de la IFN-uri, in ciuda dobanzilor mari?

IFN-urile (Institutiile Financiare Nebancare) sunt blamate de unii pentru ca cer dobanzi foarte mari pentru un imprumut, comparativ cu un credit bancar. Si BNR s-a ridicat recent impotriva lor, adoptand un regulament a carui scop declarat este scaderea dobanzilor.