EDUCATIE FINANCIARA

Care sunt tarifele executorilor judecatoresti pentru executarea silita (poprire) a unei datorii la credit? 15% din suma!

 

„Nu mi se pare corect ca acesti executori sa nu contacteze imprumutatul sa vada care este realitatea si cauza: are sau nu venit din ce trai? Dupa varsta de 55 ani, foarte greu mai gasim de munca, deci daca pensia este de 455 lei si mi se opreste jumatate, credeti ca pot trai cu 227,5 lei? Mai am si alte datorii”, intreaba o doamna pensionara pe site-ul Reclamatiibanci.ro.

Ion si Vasile, la banca: unul a depus 1 euro, altul l-a imprumutat, la cursul de 3,5 lei. Ce se intampla peste o luna, cand euro ajunge la 4,5 lei, iar Vasile vrea sa-si plateasca rata la alt curs, cum a auzit el de la unguri

Problema achitarii ratelor la creditele in valuta la cursul la care a fost obtinut creditul, cum cere doctorul in drept si profesorul la Universitate Gheorghe Piperea, s-a dovedit extrem de dificil de explicat, pe intelesul tuturor, atat de reprezentantul bancherilor, Radu Ghetea, cat si de supraveghetorul lor, Mugur Isarescu. Fiecare a incercat, in propriul stil, sa limpezeasca situatiunea, dar primul a fost prea tehnicist, iar al doilea prea glumet. Ion si Vasile le explica problema, pe intelesul lor.

Modul in care sunt calculate ratele lunare la creditele in valuta poate fi considerata clauza abuziva si modificata de instantele de judecata, apreciaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis astazi o decizie potrivit careia instantele de judecata din Ungaria pot modifica prevederile contractuale ale contractele de credit in valuta, in cazul in care acestea contin clauze abuzive, precum cele referitoare la cursul de schimb care aplica pentru calcularea ratelor, precum si daca termenii contractului nu sunt exprimati intr-un limbaj simplu si inteligibil.

Cat dureaza un transfer de bani in lei de la BCR la ING?

 

Iata de ce s-a plans, pe site-ul Reclamatiibanci.ro, un client al ING Bank: "Serviciile ING Bank sunt neprofesioniste. Iata ce mi s-a intamplat: am transferat ieri de la BCR la ING o suma de bani in lei, astfel ca astazi m-am prezentat la ING pentru a face un depozit cu respectiva suma. Surpriza, insa! Banii nu erau in cont!

Atac phishing la adresa clientilor Raiffeisen Bank, momiti cu inrolarea gratuita in 3D Secure

 

Hackerii au initiat astazi un atac tip phishing la adresa clientilor Raiffeisen Bank, cu scopul de a le fura acestora datele confidentiale ale cardurilor. Atacul a inceput prin trimiterea unui e-mail in care clientilor li se promitea inrolarea gratuita in serviciul de securitate 3D Secure pentru comertul electronic.

Cat platim pentru un transfer de 100 de euro catre o banca din strainatate la ghiseele BCR, BRD si Raiffeisen Bank: intre 30 si 50 de euro

BCR a anuntat astazi ca a eliminat comisionul tip OUR aferent platilor externe in valuta catre bancile din cadrul grupului Erste, banci prezente in Austria, Cehia, Croatia, Ungaria, Moldova, Serbia si Slovacia. In acest fel, costul acestor transferuri se reduce cu sume intre 15 si 100 de euro, in functie de valoarea sumei tranferate.

Cum obtinem dobanzi mai mari decat depozitele bancare: fondurile mutuale au avut randamente de 5-10% in ultimul an

Dobanzile la depozitele bancare in lei au scazut abrupt pe perioada ultimului an, de la 5,5% la doar 3,5% in medie, in cazul depozitelor populatiei si 2,5% pentru firme, conform ultimelor date ale BNR, sau chiar mai mici in cazul bancilor mai mari. Astfel ca tot mai multa lume, mai ales cei care detin sume mai mari de bani in conturi bancare, se gandeste la alternative prin care sa obtina randamente mai avantajoase pentru economiile lor.

In cat timp se face un transfer interbancar, intre conturile a doua banci

 

Atunci cand facem o plata sau un transfer de bani din contul unei banci intr-un cont al  unei banci diferite din Romania (transfer interbancar), trebuie sa stim ca existe ore limita de procesare a acestor operatiuni. Cu alte cuvinte, timpul necesar pentru intrarea banilor in contul celeilalte banci difera de momentul in care se efectueaza plata.

Ce se intampla daca bancomatul imi captureaza cardul

Bancomatul BRD mi-a inghitit cardul, pentru ca a avut loc un soc de curent, dupa cum au sustinut reprezentantii bancii, spune un client BRD. Mi-au spus sa revin la agentie in cateva zile sa-l recuperez. Am venit dupa o saptamana, la o sucusala BRD in Iasi, unde aflu ca respectivul card a fost distrus, pentru ca ei au voie sa-l tina maxim 3 zile. Asadar, am fost pus sa fac cerere pentru un card nou, pentru care banca ma pune sa platesc.

Ce surpriza puteti avea daca nu mai folositi un card

Nu putini sunt cei care, in diverse imprejurari, isi fac un card bancar sau il accepta in cadrul unei promotii, pentru ca li se spune ca e gratis. Card pe care nu-l folosesc niciodata, dar la un moment dat, dupa un an sau doi, afla ca au datorii de sute de lei la banca. La fel se intampla cu cardurile de salarii abandonate in momentul concedierii sau schimbarii locului de munca. Oamenii uita sa-l inchida, insa banca va continua sa perceapa comisioane si dobanzi, astfel ca dupa ceva timp oamenii se trezesc cu noi datorii pe card, desi nu l-au mai folosit.