Diverse

Cheltuielile pentru noul an scolar: intre 300 si 1000 de lei

• Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu îmbracămintea și încălțămintea

• 1 din 3 părinți spune că va apela la meditații pentru copilul său

• 3 din 4 părinți le-au cumpărat deja copiilor smartphone, tabletă sau laptop

Facturarea electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzactiile intre firme

La 27 iulie 2023 a fost publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188, Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a României sã introducã o mãsurã specialã de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adãugatã, conform unui comunicat al Ministerului Finantelor, in care se adauga: 

Programul Rabla Local (fara cumparare masina noua) - ghidul de finantare publicat de Ministerul Mediului

ORDIN nr. 2.261 din 23 august 2022

pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate 

EMITENT

MINISTERUL MEDIULUI, APELOR si PADURILOR

Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 24 august 2022

Data intrarii in vigoare 24-08-2022

Exemplu de recalculare a pensiei conform art.169 din Legea nr.263/2010: cum interpretam o decizie a Casei de pensii

Conform articolului 169 din Legea pensiilor nr.263/2010, pensionarii iesiti la pensie inainte de 1 aprilie 2001 cu grupele I si II de munca beneficiaza de o recalculare a pensiilor, prin cresterea punctului de pensie.

Deciziile trimise de Casele de pensii (vezi exemplul din fotografie) sunt insa greu de inteles de pensionari, intrucat in acestea nu se explica ce se intampla cu pensia lor: creste sau scade? Cu cat si de cand?

Vodafone este firma de telefonie cu cele mai multe reclamatii

Vodafone este firma de telefonie care primeste cele mai multe reclamatii de la abonati, conform informatiilor prezentate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Unde si cum se poate achita taxa de buletin (cartea de identitate) si cat costa?

Taxa de buletin (contravaloarea cartii de identitate) necesara atunci cand iti faci o noua carte de identitate costa 7 lei (1 leu costa cartea de identitate provizorie), conform informatiilor publicate de Ministerul Afacerilor Interne - Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD). 

Poti plati taxa atat pentru tine, cat si pentru alte persoane care-si schimba buletinul.

Taxa de buletin se poate plati astfel:

- online, pe site-ul Ghiseul.ro (platforma oficiala de plati si taxe in Romania), fara a fi nevoie sa-ti faci cont.

Iata cum platesti taxa de buletin pe Ghiseul.ro:

Ce acte imi trebuie pentru schimbarea buletinului? (eliberare act identitate la expirare termen valabilitate sau modificarea datelor de stare civila)

Documente necesare pentru eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civila, anularea documentului, schimbarea sexului sau fizionomiei:

(conform informatiilor publicate de Ministerul Afacerilor Interne, directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date, la acest link)

- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate;
- certificatul de nastere (original si copie);
- certificatul de casatorie, in cazul persoanelor casatorite sau al sotului supravietuitor (original si copie);
- certificatul sau hotararea judecatoreasca de divort definitiva/irevocabila, dupa caz (original si copie);
- extrasul de carte funciara sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta (original si copie); extrasul de carte funciara trebuie sa fie obtint cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
- documentul care face dovada achitarii contravalorii actului de identitate.

Cel mai slab semnal la telefon il are Vodafone, reclama clientii

Vodafone are cel mai slab semnal 4G la telefon, se plang clientii firmei de telefonie, care spun ca se vor muta in alte retele, precum Digi, Telekom sau Orange.

Este ilegal ca Vodafone sa ceara despagubiri pentru renuntarea la contract inainte de termen (decizie definitiva a judecatorilor, la cererea ANPC)

Este ilegal ca Vodafone sa ceara despagubiri celor care vor sa inchida contractul inainte de termenul stabilit initial, de 1 sau 2 ani, si sa se porteze intr-o alta retea de telefonie, pentru a beneficia de servicii mai bune si mai ieftine sau sa renunte la numarul de telefon respectiv, a stabilit Curtea de Apel Bucuresti, printr-o decizie definitiva, la cererea Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Vodafone nu are voie sa ceara despagubiri pentru renuntarea la abonament inainte de expirarea duratei minime a contractului, au decis judecatorii

Prevederea din contractele Vodafone prin care abonatii sunt obligati sa plateasca o despagubire in suma fixa de cateva sute de euro daca vor sa renunte la abonament inainte de expirarea duratei minime a contractului, de regula de 24 de luni, este ilegala, fiind o clauza abuziva, conform unei decizii a Tribunalului Bucuresti, confirmata de Curtea de Apel Bucuresti, care a emis o decizie definitiva in acest sens, la finalul lui 2017.