CREDITE

Banca Romaneasca acorda acum credite cu ipoteca de pana la 150.000 de euro pe 25 de ani

Incepand cu luna august, Banca Romaneasca vine cu o oferta noua pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca – un produs de creditare foarte flexibil pentru persoanele fizice care doresc sa imprumute sume de pana la 150.000 de euro pe o perioada maxima de creditare de 25 de ani, se arata intr-un comunicat de presa al bancii. Dobanda pentru creditele acordate in Euro a fost redusa de la 8,9% la 7,75%, iar perioada de creditare a fost extinsa de la 20 de ani la 25 de ani. Banca percepe un singur comision lunar de 0,2%.

Creditele in valuta reinvie

Creditele in valuta par a reveni in forta, dupa ce BNR a restrictionat imprumuturile in lei, la sfarsitul lui iunie. Este vorba de majorarea rezervelor minime obligatorii in lei de la 16% la 20%. In mai, creditele in valuta au crescut cu 4,9% iar in iunie cu 5%, apropiindu-se de cele in lei, care au avansat cu 6,4%. Creditele in valuta au fost preferate de clientii bancilor pana la inceputul anului trecut, intrucat aveau dobanzi mult mai mici decat cele in lei. Insa dupa ce BNR a scazut abrupt anul trecut dobanzile la lei, numarul acestora le-a intrecut pe cele in valuta. Asa incat BNR a fost nevoita sa majoreze rezervele minime obligatorii. La rezervele in valuta nu s-a umblat din februarie, cand au fost majorate de la 35% la 40%, un nivel considerat foarte mare de catre bancheri.

Contractul de credit va cuprinde toate costurile, nu doar dobanda

Contractele de credite de consum si pentru investitii imobiliare acordate de banci si institutiile financiare nebancare (IFN-uri) vor trebui sa contina obligatoriu nu doar datele privind scandentarul creditului si dobanda ci toate celelalte costuri, reprezentate de comisioane si taxe aferente creditelor. Aceasta prevedere a fost adaugata in proiectul de modificare si completare a Normei BNR nr.10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Alte modificari aduse in noua norma se refera in principal la includerea IFN-urilor la conditiile de creditare si a riscului aferent practicate in prezent de bancile comerciale.

Stacheta creditelor de nevoi personale fara ipoteca urca la 20.000 de euro

Dupa ABN AMRO si Finansbank, HVB Bank si Banca Tiriac trec si ele stacheta sumei de 20.000 de euro pe care o pot acorda solicitantilor de credite de nevoi personale fara ipoteca. In plus, durata creditului este mai mare, de pana la 10 ani, spre deosebire de ABN AMRO-maxim 6 ani sau Finansbank-7 ani. Bancile gemene trec si baremul creditelor pe 10 ani impus deja de banci precum BCR, BRD sau Bancpost. La aceste banci insa, suma maxima ce se poate obtine in cazul acestui tip de credit fara garantii este de numai 10.000 de euro. Sa vedem conditiile in care se acorda noile credite de la HVB si Tiriac.

UniCredit lanseaza credite pentru profesii liberale

UniCredit Romania si-a largit portofoliul de credite prin lansarea a trei noi tipuri de imprumuturi dedicate persoanelor fizice autorizate, cabinetelor, birourilor individuale sau asociate si societatilor civile profesionale, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

Creditele vechi in lei s-ar putea scumpi din nou

Atentie, cei care platiti rate la banca pentru credite in lei cu dobanzi variabile! S-ar putea ca urmatoarele rate sa se scumpeasca. Pentru ca dobanda de referinta de pe piata monetara (BUBOR la 6 luni, de obicei), indicele in functie de care variaza dobanda la creditele contractate deja in lei, a depasit astazi 9% dupa ce, la inceputul anului, respectiva dobanda era numai 7,31%. Cine este de vina pentru aceasta majorare? BNR, toata lumea o stie, iar reprezentantii bancii centrale accepta criticile, spun ei, de dragul stabilitatii financiare. Adica o rata mica a inflatiei si un deficit comercial redus, care se pot controla prin scaderea consumului. Iar consumul scade daca BNR majoreaza dobanzile iar noi luam mai putine credite. O logica aparenta buna, dar care ascunde multe necunoscute. Pentru ca setea de investitii si de consum e atat de mare incat prea putini se uita la dobanzi.

OTP Bank prelungeste oferta promotionala la creditul ipotecar

In urma succesului inregistrat, OTP Bank Romania a hotarat prelungirea campaniei promotionale dedicata promovarii creditului ipotecar, pana la data de 31 august 2006, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

Provident Financial ne aduce acum acasa mai multi bani: pana la 1.200 RON

In momentul lansarii pe piata romaneasca a imprumuturilor (la sfarsitul lunii aprilie), compania britanica Provident Financial venea cu un singur produs. Un imprumut de valoare mica, 600 RON, pe o perioada de 26 de saptamani, urmand ca de anul viitor clientii bun-platnici sa poata contracta un impumut ceva mai mare, adica 800 RON cu o perioada de rambursare de 39 de saptamani. Iata insa ca planurile se schimba din mers, probabil in urma solicitarilor clientilor, asa incat cei care au primit deja 600 de RON si i-au si rambursat pot solicita acum un nou credit ce poate ajunge si la 1.200 de RON. Este vorba de un sistem nou de creditare, importat din Anglia si in alte tari vecine, care se adreseaza persoanelor in cautarea unui imprumut rapid, pe termen scurt, fara birocratia bancara. Banii imprumutati ii primesti direct acasa, din mana unui agent al companiei, care va incasa apoi, tot acasa, si plata ratelor.

Romanii au stabilit un nou record la creditele obtinute de la banci

Luna trecuta romanii au stabilit un nou record in privinta volumului de credite contractate de la banci. Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in luna mai creditele au inregistrat cea mai mare crestere din ultimul an, de 6,1%, aproape dublu fata de luna precedenta, cand a fost de numai 3,7%. In martie se inregistrase o crestere de 5,2%, dar dupa ce in primele doua luni ale anului creditele s-au majorat cu numai 2,9%. Creditele in lei au crescut chiar si mai mult luna trecuta, cu 7,3%, iar raportat la aceeasi luna a anului trecut, cresterea e de 110,5%, cifra de care s-a aratat alarmat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Ceea ce a determinat Banca Nationala sa ia noi masuri drastice de limitare a imprumuturilor, pentru a limita consumul, apreciat drept „nesustenabil”. Sa vedem in detaliu indicatorii monetari din luna mai.

Primim 8.000 de euro de la stat daca ne construim casa cu credit ipotecar

Multi tineri sub 35 de ani au venituri suficient de mari pentru a-si permite sa plateasca rata la un credit ipotecar pentru o locuinta modesta, dar a lor. Astfel, la un venit net pe familie de 3.000 RON se poate obtine un credit ipotecar intre 30.000 si 40.000 de euro. Problema ramane insa, in multe cazuri, avansul de 25% obligatoriu, conform normelor BNR sau, si mai dificil, gasirea terenului pe care sa se construiasca o casa. Guvernul vine acum cu o subventie de 20% din pretul constructiei unei locuinte prin credit ipotecar cu o suprafata de maxim 81 de metri patrati, ceea ce inseamna in jur de 8.000 de euro. Din pacate, subventia se acorda abia dupa finalizarea constructiei, pentru plata ratelor la banca. Mult mai util ar fi fost ca subventia sa se fi acordat pentru achizitia terenului necesar constructiei, caz in care ar fi rezolvat si avansul obligatoriu. Oricum, masura ar putea fi un imbold important pentru dezvoltarea pietei imobiliare si a creditului ipotecar.