CREDITE

CEC Bank devine banca nr.7 cu avans de 15% la creditele ipotecare

CEC Bank devine a saptea banca dispusa sa accepte un avans de 15%, nivelul anterior adoptarii legii privind darea in plata, pentru acordarea de credite ipotecare in lei. Pana acum, avansul cerut de banca a fost de 30% din valoarea locuintei cumparata cu banii din imprumut.

Curtea Constitutionala a transformat legea darii in plata intr-o lege suprema de protectie sociala a consumatorilor, care schimba filosofia creditarii de acum inainte si implicit riscurile bancilor

Motivarea deciziei Curtii Constitutionale privind legea darii in plata a adus o noutate cu totul diferita fata de primele declaratii, in care se spunea ca darea in plata va fi posibila, dar cu acordul instantei de judecata.

Curtea Constitutionala explica cum trebuie aplicat principiul impreviziunii: darea in plata se poate face doar in cazurile sociale, altfel creditul se renegociaza

Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei referitoare la Legea nr.77/2016 privind darea in plata, in care a stabilit ca legea se poate aplica doar daca instantele de judecata constata existenta principiului impreviziunii din Codul Civil in contractele de credite ipotecare, adica aparitia unei situatii exceptionale, precum criza financiara, care sa-l fi determinat pe detinatorul unui credit sa nu-si mai poata plati creditul.

Sase banci au revenit cu avansul la creditele ipotecare la nivelul anterior legii privind darea in plata, de 15% din valoarea locuintei; in unele cazuri avansul scade chiar la 0

Un numar de sase banci au scazut avansul la creditele pentru locuinte la nivelul dinaintea adoptarii legii privind darea in plata, care a determinat toate bancile sa majoreze aportul minim impus clientilor de la 15% la 35% sau chiar mai mult din valoarea locuintei.

Bancile cresc dobanzile la creditele de nevoi personale

Trei banci mari, si anume BRD, BT si ING, au majorat, de la inceputul acestui an, dobanzile la creditele de nevoi personale fara garantii, in special in cazul imprumuturilor cu dobanda fixa, ceea ce poate reprezenta un prim indiciu al tendintei de revenire a dobanzilor pe o tendinta de crestere, dupa ce acestea au atins minime istorice record la finalul anului trecut.

Indicele de dobanda ROBOR la 3 luni a revenit la nivelul dinaintea crizei politice

ROBOR la 3 luni, unul dintre indicii pietei dobanzilor de pe piata interbancara in functie de care bancile stabilesc nivelul dobanzilor pentru creditele acordate firmelor si creditele imobiliare pentru persoanelor fizice, inclusiv creditele Prima Casa, a revenit la nivelul de dinaintea crizei politice cauzate de numirea noului guvern, insa se mentine peste nivelul dinaintea alegerii presedintelui SUA, Donald Trump, in 8 noiembrie 2016, si a deciziei Fed din 14 decembrie 2016 de a majora dobanda de referinta pentru dolar.

Cu cat s-au scumpit creditele din cauza cresterii indicilor de dobanda ROBOR

Un credit imobiliar tip Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (225.000 de lei) avea la finalul lunii septembrie o dobanda de 2,69%, formata din ROBOR la 3 luni, care era 0,69%, plus marja maxima de 2% impusa prin lege bancilor.

ROBOR la 3 luni a crescut la 0,90%, revenind astfel la nivelul din ianuarie; cursul euro/leu a urcat la 4,5363 lei

ROBOR la 3 luni, indicele de dobanda calculat de BNR in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, inclusiv creditele imobiliare garantate de stat, prin programul Prima Casa, dar si finantarile pentru firme, a ajuns astazi la 0,90%, de la 0,85% la cat crescuse vineri si 0,81% la inceputul saptamanii trecute.

CEC Bank acorda Primariei Sectorului 6 un imprumut de refinantare in valoare de 411 milioane lei

CEC Bank si Primaria Sectorului 6 Bucuresti au incheiat un acord de finantare in valoare de 411,45 mil. lei, anunta banca intr-un comunicat, in care se mai mentioneaza urmatoarele:

Creditele noi acordate de banci au atins un record istoric, peste nivelul din anii de euforie 2007 - 2008, dinaintea crizei

Volumul de credite noi in lei acordate de bancile romanesti a ajuns in luna octombrie un record istoric, de peste 6 miliarde lei, mai mult cele 5,2 miliarde lei cate se inregistrau in luna octombrie 2008, cu putin timp inainte de izbucnirea crizei, dar chiar si peste volumele din octombrie 2007, in plina euforie economica, cand imprumuturile noi se ridicau 5,9 miliarde lei.