CREDITE

Carpatica acorda credite fara garantii imobiliare la o dobanda fixa de 9,4% in primul an

Banca Comerciala Carpatica lanseaza pentru clientii persoane fizice, o noua campanie promotionala la creditele fara garantii imobiliare la o dobanda fixa de 9,4%/an in primul an de creditare, anunta banca intr-un comunicat.

Programul Prima Casa, suplimentat cu 400 milioane lei

Programul guvernamental Prima casă va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat astăzi pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

Prima Casa: garantiile au fost din nou suplimentate, dupa ce BCR a epuizat plafonul repartizat

Ministerul Finanțelor Publice anunta ca a aprobat vineri, alocarea suplimentară către băncile comerciale incluse în Programul Prima Casa a unei sume de 135,5 milioane lei în vederea creșterii plafonului general de garantare, ceea ce va permite acordarea de garanții în continuare pentru toate tipurile de locuințe.

 

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, recomanda celor cu credite in franci elvetieni sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul va deveni mai avantajos peste doi ani

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, prima banca din Romania care a introdus creditele in franci elvetieni, concomitent cu Volksbak, recomanda celor care au credite in CHF sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul CHF/euro se va imbunatati in urmatoarea perioada, fiind posibil sa creasca de la 1,2 la 1,5 CHF pentru un euro in urmatorii doi ani. De asemenea, dobanzile creditelor in lei sunt inca mai ridicate decat cele in valuta, astfel ca o conversie la cursul din prezent nu este aplicabila, dupa cum spun si reprezentantii BNR.

Avocatul Piperea nu cedeaza in cazul conversiei creditelor din valuta in lei: De ce tot ce spune BNR trebuie sa fie litera de lege?

Avocatul Gheorghe Piperea, devenit celebru prin procesele impotriva bancilor pentru eliminarea clauzelor abuzive si mai nou pentru conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii, spune ca va cere in continuare instantelor sa dispuna conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii plus o depreciere de maxim 10%, ca in recentul caz de la Tribunalul Galati, in ciuda avertismentelor repetate ale BNR ca astfel de masuri ar provoca falimentul a 4 banci si ar bloca activitatea de acordare de noi credite.

BCR: Creditele ipotecare standard le-au depasit pe cele Prima Casa

Evoluția vânzărilor de credite ipotecare a aratat o creștere a creditului ipotecar standard, ce a egalat vânzările prin programul Prima Casă, însă, ca de obicei la finalul plafonului alocat Progamului, evoluțiile recente indică vânzări mai puternice pe Prima Casă, anunta BCR intr-un comunicat.

Fondul de garantare a creditelor spune ca exista suficiente fonduri pentru Programul Prima Casa in 2014: 710 milioane lei

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care in ultimii ani s-a transformat mai degraba in fond de garantare a creditelor ipotecare pentru populatie, in loc sa sustina micile afaceri, anunta ca exista suficiente fonduri in acest an pentru garantiile acordate in cadrul Programului Prima Casa, respectiv o suma de 710 milioane lei, dupa o noua realocare de la programul ANL.

Creditele in valuta se pot schimba in lei, fara costuri suplimentare, doar cu un act aditional la contractul de credit

Clientii BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank pot sa-si schimbe si in prezent creditele din valuta in lei doar printr-un act aditional la contractul de credit, fara costuri suplimentare, cu aceeasi dobanda si fara reevaluarea garantiilor sau a bonitatii clientului, precizeaza Patronatul bancar, asociatia din care fac parte cele 6 banci care detin peste jumatate din volumul total de credite din sistemul bancar romanesc.

Guvernul da unda verde legii privind conversia fara costuri a creditelor in valuta, care ar provoca bancilor pierderi de 16,4 miliarde lei, potrivit BNR

Ana Birchall (foto), deputata PSD care a initiat, alaturi de alti 131 de deputati si senatori ai PSD, PNL, PP-DD, UDMR si minoritati, o lege de modificare a OUG 50 care permite conversia creditelor din valuta in lei fara costuri suplimentare, spune ca guvernul a dat aviz pozitiv acestei initiative legislative care, potrivit unui studiu de impact al BNR, ar provoca bancilor pierderi insemnate, de 16,4 miliarde lei dupa primii 5 ani de aplicare. Legea ar afecta puternic si solvabilitatea sistemului bancar, care ar scadea cu 7 puncte, de la 17% in prezent sub 10%, adica sub pragul minim impus de BNR.

Tribunalul Galati sfideaza Directiva europeana care interzice conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data aprobarii

O clienta a Volksbank, Nicoleta Costache, care, culmea, este director de sucursala la o alta banca din Galati, a obtinut la Tribunalul Galati o hotarare irevocabila prin care judecatorii obliga Volksbank sa converteasca in RON un credit in franci elvetieni (CHF) acordat in 2007, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordarii creditului, curs majorat cu 10%, adica in jur de 2 lei pentru un franc, fata de 3,7 lei cat este in prezent.