CREDITE

Se rejudeca si al doilea proces colectiv privind clauzele abuzive dintre BCR si 200 de clienti reprezentati de Gheorghe Piperea

 

Dupa ce saptamana trecuta Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis casarea si trimiterea spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti a unui proces in care respectiva instanta a respins cererea a 200 de clienti  reprezentati de Gheorghe Piperea de eliminare a dobanzii la credite pe motiv ca ar fi o clauza abuziva, ieri o alta instanta a ICCJ a luat aceeasi decizie, intr-un alt doilea proces colectiv in care sunt angrenati tot in jur de 200 de clienti BCR reprezentati de Piperea si care au pierdut, de asemenea, procesul la Curtea de Apel. Aceasta instanta va trebui, asadar, sa rejudece cele doua procese colective.

Procesul colectiv dintre clienti si BCR privind clauzele abuzive se rejudeca

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ieri ca procesul colectiv dintre un numar de 200 de clienti ai BCR aparati de avocatul Gheorghe Piperea care cer eliminarea dobanzilor din contractele de credit pe motiv ca ar fi clauze abuzive sa fie rejudecat de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce aceasta instanta a decis in favoarea bancii, respingand cererile clientilor.

Cum pledeaza la Inalta Curte de Casatie avocatul Gheorghe Piperea in procesul colectiv impotriva BCR pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit

 

Avocatul Gheorghe Piperea si-a sustinut saptamana trecuta, in fata unei instante de la Inalta Curte de Casatiei si Justitie, argumentele in favoarea cererii de eliminare a clauzelor abuzive din contractele de credite ale BCR, in cadul unui proces colectiv in care reprezinta un grup de aproximativ 200 de clienti ai bancii. Procesul a fost pierdut la Curtea de Apel, insa avocatul a facut recurs la Inalta Curte, care va lua o decizie in aceasta saptamana.

 

Eximbank a devenit un competitor redutabil pe piata serviciilor bancare pentru companii, spune seful bancii, Traian Halalai

 

 

Eximbank a devenit un competitor redutabil pentru bancile comerciale active pe sectorul corporate, sustine seful bancii de stat, Traian Halalai (foto), aducand ca argumente acordurile incheiate cu companii puternice din economie, costurile avantajoase ale produselor oferite precum si gradul ridicat de profesionalism a echipei din cadrul bancii.

 

 

Dobanzile la credite si depozite scad la noi minime istorice

 

Statisticile BNR publicate astazi arata ca dobanzile la depozitele si creditele in lei pentru populatie au scazut in martie la noi minime istorice, pe fondul diminuarii dobanzii de referinta a bancii centrale si a ratelor pe piata interbancara (ROBOR). Astfel, bancile platesc acum pentru depozitele la termen de maxim 1 an constituite de persoanele fizice o dobanda medie de 3,47%, in timp ce pentru creditele de consum, populatia plateste o dobanda anuala efectiva (DAE) de sub 2%, mai exact 11,90%.

Bancile au pierdut depozite de 2,5 miliarde lei in martie, din cauza dobanzilor mici, dar au crescut creditarea in lei cu 2,3%

 

Bancile romanesti au pierdut depozite in valoare de 2,485 miliarde lei in luna martie (-1,1%), fiind vorba de  una dintre cele mai abrupte scaderi din ultimul an, pe fondul diminuarii dobanzilor platite pentru economiile din conturi. Depozitele au ajuns astfel la un total de 214 miliarde lei, sub valoarea de la finalul anului trecut, dar raman cu 13,2 miliarde lei (+6,6%) mai ridicate fata de luna martie a anului trecut, arata datele publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Carpatica are fonduri de 473 milioane lei pentru acordarea de credite pentru IMM-uri cu garantii de stat, prin FNGCIMM

 

Banca Comerciala Carpatica (BCC) anunta ca a incheiat o conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in urma careia clientii bancii pot accesa linii de credit pentru finantarea activitatii curente. Acestia beneficiaza de o garantie de stat in proportie de 50%, conform OUG 92/2013 referitoare la Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Bancile au majorat cu 1%, intr-o singura luna, dobanda la creditele in lei pentru IMM-uri

 

Dobanda la creditele in lei acordate de banci firmelor a urcat cu aproape un punct in februarie, de la 6,79% la 7,53%, dupa ce pe parcusul anului trecut au scazut cu 3 puncte, de la 9,76% la 6,84% la finalul lui 2013, arata ultimele statistici ale BNR. Comparativ, dobanzile la aceleasi tipuri de credite sunt cu doua puncte mai mici (in jur de 4%) in Polonia si Ungaria, si de doar 2% in Cehia si in zona euro.

Banca Romaneasca si banca Italo-Romena, primele banci care acorda credite pentru IMM-uri garantate de stat prin FNGCIMM

 

FNGCIMM SA-IFN anunta ca în baza convențiilor semnate cu Banca Italo-Romena și Banca Românească a acordat primele garanții în cadrul  Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii.

Dobazile la credite mai au loc sa scada, dar depinde de tipul acestora: daca sunt de consum sau pentru IMM-uri

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi, in cadrul briefing-ului de presa care a urmat dupa sedinta de politica monetara in cadrul careia au fost mentinute dobanda de 3,5% si nivelul rezervelor minime obligatorii, ca bancile inca mai pot scadea dobanzile la credite, intrucat exista supralichiditate pe piata, iar marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) este mare.