CREDITE

Fondul de garantare a creditelor spune ca exista suficiente fonduri pentru Programul Prima Casa in 2014: 710 milioane lei

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care in ultimii ani s-a transformat mai degraba in fond de garantare a creditelor ipotecare pentru populatie, in loc sa sustina micile afaceri, anunta ca exista suficiente fonduri in acest an pentru garantiile acordate in cadrul Programului Prima Casa, respectiv o suma de 710 milioane lei, dupa o noua realocare de la programul ANL.

Creditele in valuta se pot schimba in lei, fara costuri suplimentare, doar cu un act aditional la contractul de credit

Clientii BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank pot sa-si schimbe si in prezent creditele din valuta in lei doar printr-un act aditional la contractul de credit, fara costuri suplimentare, cu aceeasi dobanda si fara reevaluarea garantiilor sau a bonitatii clientului, precizeaza Patronatul bancar, asociatia din care fac parte cele 6 banci care detin peste jumatate din volumul total de credite din sistemul bancar romanesc.

Guvernul da unda verde legii privind conversia fara costuri a creditelor in valuta, care ar provoca bancilor pierderi de 16,4 miliarde lei, potrivit BNR

Ana Birchall (foto), deputata PSD care a initiat, alaturi de alti 131 de deputati si senatori ai PSD, PNL, PP-DD, UDMR si minoritati, o lege de modificare a OUG 50 care permite conversia creditelor din valuta in lei fara costuri suplimentare, spune ca guvernul a dat aviz pozitiv acestei initiative legislative care, potrivit unui studiu de impact al BNR, ar provoca bancilor pierderi insemnate, de 16,4 miliarde lei dupa primii 5 ani de aplicare. Legea ar afecta puternic si solvabilitatea sistemului bancar, care ar scadea cu 7 puncte, de la 17% in prezent sub 10%, adica sub pragul minim impus de BNR.

Tribunalul Galati sfideaza Directiva europeana care interzice conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data aprobarii

O clienta a Volksbank, Nicoleta Costache, care, culmea, este director de sucursala la o alta banca din Galati, a obtinut la Tribunalul Galati o hotarare irevocabila prin care judecatorii obliga Volksbank sa converteasca in RON un credit in franci elvetieni (CHF) acordat in 2007, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordarii creditului, curs majorat cu 10%, adica in jur de 2 lei pentru un franc, fata de 3,7 lei cat este in prezent.

 

Creditele ipotecare si de consum din Romania au ajuns mai ieftine decat in Polonia, Ungaria si Bulgaria

Daca in privinta creditarii, care scade in continuare, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu se poate lauda deloc, desi in primavara punea ramasag ca aceasta va reveni in vara pe teritoriu pozitiv, el se poate in schimb mandri cu dobanzile tot mai mici la imprumuturile pentru persoane fizice.

Bancile reincep lupta din tribunale si Parlament pentru clauzele abuzive si conversia creditelor din valuta in lei la cursul de schimb din data acordarii, dupa modelul din Ungaria

Astazi incepe la Tribunalul Bucuresti primul dintre procesele colective initiate de avocatul Gheorghe Piperea privind denominarea creditelor din CHF in lei la cursul din momentul acordarii, inainte de criza, inca o data mai mic decat in prezent, aducand ca fals argument cazul Kasler versus OTP din Ungaria.

Programul Prima Casa va fi suplimentat cu aproape 500 milioane lei din garantiile neutilizate pentru cumpararea locuintelor ANL

Ministerul Finantelor a anuntat astazi ca va suplimenta bugetul destinat garantiilor pentru programul de credite ipotecare Prima Casă cu suma de 486 de milioane de lei din resursele neutilizate în cadrul programului de achiziție a locuințelor ANL.

Provident, furnizorul de credite de consum la domiciliu, are un nou director general: Viktor Boczán

Grupul britanic International Personal Finance (IPF) anunță numirea lui Viktor Boczán în poziția de Director General al filialei Provident Financial România. Viktor Boczán, 37 de ani, devine astfel responsabil de continuarea dezvoltării strategice și operaționale a Provident pe plan local și consolidarea poziției pe piața creditelor de consum. Compania are în prezent peste 307.000 de clienți în România și are în vedere un portofoliu de 500.000 de clienți activi în următorii ani 5 ani, potrivit unui comunicat al companiei.

Provident va acorda imprumuturi la domiciliu si in Spania

Trei romani vor face parte din echipa care va lansa operatiunile Provident in Spania, in vederea acordarii, incepand din 2015, de imprumuturi rapide la domiciliul clientilor, anunta compania britanica. Echipa locala a Provident a pus si bazele operatiunilor din Bulgaria, lansate in toamna anului trecut.

BCR scade dobanda la creditele prin programul Prima Casa cu o jumatate de punct sub cea de la BRD

BCR a decis sa reduca dobanda la creditele ipotecare in lei prin programul Prima Casa sub nivelul practicat de principalul sau concurent, BRD, costul total al unui astfel de imprumut, pentru clientii standard, coborand sub 5% pe an, fata de 5,5% in cazul bancii franceze. BCR a redus marja dobanzii de la 2,5% la 2,2%, la care se adauga indicele ROBOR.