Grija mare cand retrageti bani de la ATM!

Furturile de carduri la bancomatele (ATM) bancilor au ajuns la cote ingrijoratoare in ultima vreme, motiv pentru care bancile au inceput sa ia masuri de urgenta, precum blocarea cardurilor pe care se observa operatiuni suspecte. Cum s-a ajuns la acest lucru?

Mai multi factori favorizeaza fraudele cu carduri. Cauza principala: in Romania se utilizeaza cu preponderenta cardul la ATM-uri pentru retragere de numerar si nu pentru a efectua plati cu el direct la comercianti, asa cum se intampla in tarile civilizate.

Faptul ca la ATM-urile bancilor se efectueaza foarte multe retrageri de numerar face munca hotilor mai usoara. Acestia apeleaza la diverse metode si dispozitive pentru copierea cardurilor (clonarea acestora) utilizate de detinatori iar cu ajutorul unor camere minuscule inregistreaza PIN-ul, dupa care hotii retrag sumele de bani existente in contul de card.

Asa incat tranzactiile cu cardul la ATM-uri (bancomate) a ajuns, daca nu sunt respectate cateva reguli minime de siguranta, o metoda de utilizare destul de nesigura si riscanta a cardului.

Iata de ce reprezentantii Bancpost, o banca recent afectata de acest fenomen, recomanda clientilor sa fie foarte atenti atunci cand efectueaza operatiuni la ATM-uri.

Sfaturi utile:

- Fiti foarte atenti inainte de utilizarea cardului la ATM: uitati-va cu atentie daca nu vi se pare nimic suspect in regula cu bancomatul, mai exact: daca tastatura acestuia este fixa, nu este adaugata, mobila, daca fanta unde se introduce cardul este cea obisnuita si nu contine fire sau alte obiecte care ar putea ajuta hotul sa copieze cardul. Se pot depista destul de usor elementele false ale unui ATM. Pentru una dintre metodele hotilor este aceea de a introduce componente false la un ATM (tastatura sau fanta de introducere a cardului) pentru a copia un card.

- Ascundeti codul PIN! Atunci cand tastati codul PIN, aveti grija sa nu-l observe cineva din apropiere si incercati chiar sa acoperiti tastatura cu palma atunci cand introduceti codul, pentru a nu putea fi inregistrat de vreo camera video. Hotii de carduri plaseaza deobicei camere video pentru a inregistra (copia) codul PIN, fara de care nu pot sa utilizeze cardul.

- Daca vi se blocheaza cardul in ATM, nu asteptati sa va ajute cineva sa-l scoateti, ci anuntati imediat banca pentru a se bloca cardul. Este posibil ca acesta sa fi intrat pe mana hotilor.

- Daca cineva se ofera sa va ajute sa efectuati operatiunile la ATM (bancomat) refuzati si deasemenea aveti grija ca distanta pana la persoana din spatele dvs sa fie suficient de mare incat sa nu permita vizualizarea tastaturii si a operatiunilor pe care le efectuati dvs la aparat.

- Mult mai sigur pentru voi: nu utilizati ATM-ul! Incercati sa faceti cat mai multe plati direct la comercianti sau furnizorii de servicii, printr-un POS. De ce? Pentru ca in aceste cazuri masurile de siguranta sunt mai multe.

Astfel, un ATM nu intreaba utilizatorul cardului daca acesta este cu adevarat detinatorul de drept sau un hot. Daca ai datele de pe card pe o banda magnetica, nu conteaza pe ce suport, pe un card real sau o bucata de plastic oarecare, si un cod PIN, poti retrage bani fara probleme. E adevarat, exista camere video, dar daca-ti pui o sapca in cap sau o umbrela, nu te vede nici ochiul electronic.

Pe cand, la magazine hotii nu mai pot utiliza un card clonat. De ce? In primul rand pentru ca nu au cardul original, ci doar banda magnetica lipita pe un oarecare suport. Apoi, chiar daca face rost si de un card bancar, cardul original are inscris numele posesorului autentic, precum si semnatura. Daca comerciantul are suspiciuni, poate legitima hotul, iar acesta este prins imediat.

Problema este ca multi dintre noi, chiar daca vrem, nu putem utiliza un card numai la POS-uri. Din simplul motiv ca exista suficiente astfel de aparate. Asa incat cand trebuie sa platim gradinita trebuie sa scoatem obligatoriu 5-10 milioane de lei. La fel cand facem cumparaturi la diverse chioscuri sau chiar la magazine mai mari.

Ce fac bancile pentru a reduce fraudele cu carduri?

Asa incat, vrand-nevrand, ramanem expusi hotilor de carduri de la ATM-uri. Si totusi, ce fac bancile pentru a preveni aceste furturi?

Reprezentantii Bancpost spun ca masurile care se intreprind in aceste situatii nu sunt foarte multe. Cea mai sigura este cea a blocarii sau a restrictionarii anumitor tipuri de operatiuni (oprirea extragerii de numerar de la ATM-uri) a cardurilor asupra carora planeaza suspiciunea de frauda, asa cum s-a intamplat saptamana trecuta cu mai multe carduri de tip Millenium. Avand in vedere ca banca are propriile sisteme de monitorizare a tranzactiilor aceasta poate sesiza rapid daca au loc tentaive de fraudare a cardurilor proprii si de a recurge la masuri urgente de limitare/orpire a acestor operatiuni si evident de alertare a clientilor atunci cand se observa operatiuni suspecte.

In privinta imbunatirilor de ordin tehnic ale aparatelor de bani, se pare ca lucrurile sunt mai complicate si nu se pot face foarte multe modificari. O solutie ar fi aceea de a posta ATM-urile doar in interiorul bancilor, pentru a bloca accesul hotilor, insa acest lucru este destul de greu de realizat, fara a mai aminti ca aceasta masura ar reduce considerabil numarul ATM-urilor, deci si posibilitatea accesului la cash.

Ce-ar fi sa avem carduri cu cip

Ce-ar fi insa sa utilizam doar carduri cu cip? Din pacate, bancile au amanat destul de mult lansarea actor carduri, astfel ca in prezent numai o banca importanta, ING, emite astfel de carduri. Mai rau e ca, de asemenea, la fel de putine banci accepta carduri cu cip, chiar daca printre ele se afla BCR.

Ceea ce fac cardurile cu cip la fel de vulnerabile ca cele cu banda magnetica, intrucat cardurile cu cip contin si banda magnetica, pentru a putea fi utilizate la toate POS-urile.

O solutie: sa reducem limita maxima de de retrageri de la ATM

O alta masura pentru a limita fraudele cu carduri, sau mai degraba pentru a limita valoarea banilor furati, ar fi reducerea limitei maxime a valorii tranzactiilor ce se pot efectua intr-o zi. Limite care, la fel, in Romania, sunt mai mari decat in alte tari dezvoltate, din acelasi motiv: multi oameni retrag des si sume mari de bani de la ATM-uri.

O limitare a retragerilor zilnice de bani ar crea un disconfort utilizatorilor de carduri, insa mai bine un disconfort decat un furt. Pentru ca si hotul ar avea disconfortul de a nu putea goli intr-o singura zi cardul clonat si ar putea fi prins mai repede.

Asadar, bancile au cel putin doua instrumente rapide si eficate in lupta impotriva hotilor de carduri: sa emita cat mai rapid si cat mai repede carduri cu cip si sa reduca limita maxima a retragerilor de bani de la ATM-uri.

2 comentarii

Andreea Ionescu
2009-06-10

\" Daca vi se blocheaza cardul in ATM, nu asteptati sa va ajute cineva sa-l scoateti, ci anuntati imediat banca pentru a se bloca cardul. Este posibil ca acesta sa fi intrat pe mana hotilor\" Intradevar asa ar trebui facut. Insa din pacate o serie de norme BNR impun ca deblocarea unui card in bancomat sa se faca numai dupa ce banca emitenta solicita aceasta. In momentul de fata cardul meu sta in ATM-ul de la Alpha Bank, sucursala Aviatiei, functionarii sustin ca nu au cum sa actioneze sa-l deblocheze; nu exista un numar de telefon de interventie si nu am nici o dovada ca este acolo. Asa ca voi sta toata noaptea sa ma gandesc daca maine voi avea un card sau nu. In plus mi se lezeaza dreptul constitutional la proprietate, nu am acces la banii mei; in plus conform acelorasi norme BNR (de care am aflat intamplator) am comis o ilegalitate instrainand cardul.

marce
2010-09-29

Ziceti ca ar fi o solutie sa se retraga mai putini bani eu mereu am retras putini dar cind mi-a venit extrasul cont card sa cad din picioare.Fusesera retrase sume marii de banii de la un bancomat care habar nu am unde se afla ,cum sau retras nu stiu caci atit cardul cit si codul au fost in casa atunci cind sau efectuat retragerile.Am facut reclamatie la politie dar pina acum nimic .Mai bune sint cardurile cu cip cred caci atunci cei care prefera acest jobs de a se bucura la banii altora o sa aiba mai multa bataie de cap.

Posteaza un comentariu