Depozitul cu componenta investitionala Duet de la UniCredit nu este rentabil momentan

GhiseulBancar.ro a scris recent despre depozitele cu componenta investitionala, produse de economisire ce combina siguranta unui depozit cu posibilitatea de a obtine castiguri superioare oferita de fondurile de investitii.
Pe piata romaneasca, la momentul actual, nu exista decat doua banci care detin acest produs in portofoliile lor: UniCredit Tiriac Bank si Bancpost.
In urma analizarii performantelor inregistrate in ultima perioada de produsul de la Bancpost am constatat ca pentru o persoana care doreste sa-si valorifice economiile nu e momentul oportun sa aleaga aceasta oferta.
Sa vedem daca depozitul cu componenta investitionala Duet de la UniCredit a adus mai multe castiguri celor care au decis sa economiseasca in acest mod.

Despre Duet

Produsul Duet de la UniCredit Tiriac Bank este format in proportie de 50% dintr-un depozit pe 3 luni cu o dobanda de 8% pe an euro si 10% pentru lei, fara prelungire automata si fara capitalizarea dobanzii.
Cealalta jumatate se investeste intr-unul din fondurile mutuale ale Pioneer Investments, firma ce face parte din grupul UniCredit.
In cazul in care optezi pentru depozitul in moneda romaneasca, UniCredit Tiriac ofera posibilitatea de a alege pentru partea investitionala dintre trei fonduri de investitii, in functie de apetitul pentru risc al clientului.
Produsul in euro este mai putin flexibil, intrucat jumatate din economiile tale vor merge automat in fondul mutual Europa Obligatiuni.
Suma minima necesara pentru achizitionarea pachetului Duet este de 5.000 lei sau 1.500 euro.

Ce castiguri au adus fondurile de investitii in lei?

Stabilo, dupa cum sugereaza si numele sau, este fondul de investitii cu cel mai mic grad de risc, dintre toate cele trei pentru care pot opta cumparatorii produsului Duet in lei, fiind totdata si cel mai performant. Fondul investeste in instrumente cu venit fix: depozite, certificate de trezorerie, obligatiuni. Randamentul sau a crescut in mod constant inca de la lansare si pana in prezent, in medie cu 16,03% pe an. Pe parcursul anului 2008 insa valoarea unei unitati de fond s-a apreciat cu numai 1,82%, mai putin decat dobanda unui depozit.
Integro este un fond cu un profil mediu de risc cu investitii directe atat pe biata bursiera cat si in obligatiuni. Fondul a inregistrat performante notabile de la inceput si pana in prezent, randamentul mediu din intervalul 2002-2007 fiind de 21,15%. Din pacate, evolutia lui Integro a intrat pe un trend descendent in 2008, valoarea unei unitati de fond diminuandu-se cu 15,36%.
Premio este fondul cu cel mai ridicat profil de risc cu investitii directe in piata bursiera. Performantele sale sunt departe de a fi multumitoare. Cei care au investiti la inceputul anului in unitati de fond Premio au pierdut 26,04% din investitie. In anul 2007, fondul a obtinut o apreciere modesta, de numai 1,82%.
Stabilo este singurul fond de investitii care a inregistrat o crestere in cursul acestui an. Celelalte doua au generat pierderi celor care au investit la inceputul lui 2008. Recomandarea noastra ar fi sa alegeti fondul Stabilo, care a fost cel mai performant dintre toate si are in continuare o evolutie pozitiva. Randamentul fondului a depsit dobanda acordata pentru partea de depozit a produsului Duet in anii precedenti. In acest an, pana la acest moment, performanta fondului este sub cea a depozitului.

Cum a evoluat fondul de investitii in euro?

Europa Obligatiuni este primul fond din Romania cu investitii in Uniunea Europeana, adresandu-se celor care urmaresc cu precedere o expunere fata de moneda unica. Principalul obiectiv al fondului este conservarea capitalului investit si realizarea unei cresteri moderate, in conditii de lichiditate sporita. Administratorul practica o politica de investitii orientata catre obligatiuni emise sau garantate de statul roman sau de state membre ale Uniunii Europene.

Unitatile de fond au inregistrat o apreciere de 3,92% in 2006 si de 1,06% in anul 2007. Trendul s-a mentinut si in 2008, cand valoarea participatiilor la fond a sporit de la in ceputul anului cu 0,55%.

Desi evolutia a fost ascendenta, randamentele sunt inferioare celor obtinute prin plasarea economiilor intr-un depozit clasic in euro. Asadar nici acest produs nu este recomandat la momentul actual.

In incheiere, trebuie sa precizam ca performantele anterioare ale fondurilor nu reprezinta o garantie in privinta evolutiei lor viitoare. Daca doriti sa economisiti prin intermediul unui depozit cu componenta investitionala studiati atent randamentele obtinute si, eventual, apelati la sfatul unor consilieri specializati in investitii.

Investitiile intr-un fond mutual sunt investitii pe termen lung: din cauza fluctuatiilor actiunilor la Bursa si a faptului ca se investeste in instrumente financiare (obligatiuni, titluri de stat) cu maturitati pe termen lung. Din acest motiv si impozitul perceput pentru castigul din unitati de fond dupa un an este de numai 1%, fata de 16% pana intr-un an.

Castigul din investitiie in actiuni la Bursa, in obligatiuni sau fonduri mutuale se arata abia dupa o perioada de un an, timp in care evolutia actiunilor poate scadea sau creste.

Dupa cum s-a intamplat si in prima parte a anului, din cauza scaderii puternice a actiunilor bursiere, aproape toate fondurile mutuale au inregistrat pierderi, insa situatia s-ar putea redresa in a doua parte a anului, cand se asteapta ca investitorii sa-si recapete increderea in Bursa. Bilantul il vom face la finalul anului.

Este ciudata asadar tactica adoptata de banci prin lansarea de depozite cu componenta investitionala pe termene scurte, de 3 luni sau sase luni. Cu atat mai mult ca acum avem dovada: acestea se dovedesc neprofitabile pe primele luni ale anului. Situatie ce s-ar putea inversa in urmatoarele luni, daca am avea depozite pe termene de cel putin un an.

0 comentarii

Posteaza un comentariu