De ce bancile ne dau dobanzi mari doar pe termene scurte

GhiseulBancar.ro a scris o serie de articole in care analiza dobanda medie pe care o acorda bancile la depozitele clasice la termen pe o luna, trei luni, sase luni si un an. In urma calcularii indicilor, in care au fost incluse dobanzile acordate de peste 15 dintre cele mai importante banci romanesti, a reiesit ca dobanda atinge un varf la depozitele pe trei luni, dupa care descreste. Intrucat tendinta nu ni s-a parut fireasca, avand in vedere ca dobanda ar trebui sa se majoreze pe masura ce creste perioada depozitului, am cerut lamuriri bancilor care practica aceasta strategie. Iata ce explicatii am primit din partea bancherilor.

Banca Romaneasca: Pe termen lung se asteapta o scadere a dobanzilor la depozite

“Dobanzile depozitelor sunt, in majoritatea cazurilor, dobanzi fixe. In aceste conditii, bancile evita sa angajeze dobanzi fixe pe termen lung”, au declarat pentru GhiseulBancar.ro reprezentantii Bancii Romanesti.
„In plus, bancile au tot timpul in vedere asteparile privind evolutia inflatiei si a dobanzilor de referinta ale BNR. In acest context, pe termene mai lungi este asteptata o reintoarcere a inflatiei la valori mai reduse, lucru care va antrena si o scadere a dobanzilor la depozite.”, au mai precizat ei.

Lucian Nicoara, director al Directiei de Trezorerie si Piete de Capital al Bancii Comerciale Carpatica da o explicatie similara celei de mai sus. „Dobânzile oferite pentru depozitele pe termen scurt sunt mai mari decât cele oferite pentru depozitele pe termen lung datoritã aºteptãrilor de scãdere pe termen lung a dobânzilor”, spune el.

„Nu suntem interesati sa acordam dobanzi mari la depozitele pe termen lung”, explica la randul lor reprezentantii Volksbank. „Aceasta este strategia noastra de atragere a depozitelor”, adauga ei.


OTP Bank: concurenta pentru depozitele pe termen scurt determina majorarea dobanzilor pe aceasta perioada

Oficialii OTP Bank si-au justificat modul cum remunereaza depozitele prin faptul ca majoritatea clientilor care economisesc prefera sa investeasca bani pe o perioada mai scurta.
„Astfel, aproximativ 90% din totalul depozitelor sunt depozite pe maxim 3 luni.
Deoarece bancile doresc sa-si pastreze atat clientii existenti, cat si sa atraga altii noi, iar competitia pe piata bancara este foarte stransa, ofera dobanzi mai mari exact pentru acele perioadele pe care clientul economiseste mai mult”, au declarat ei pentru GhiseulBancar.ro.

In concluzie, doua sunt motivele principale care determina o curba descendenta a dobanzilor in raport cu perioada: preferinta romanilor de a economisi pe termen scurt si asteptarile privind reducerea dobanzilor la depozite in urmatoarea perioada.

0 comentarii

Posteaza un comentariu