Daca risti, poti obtine dobanzi mai mari la economii

Pentru cei care doresc sa economiseasca, dar dobanzile la produsele clasice nu li se par tentante si au apetit pentru risc, bancile au creat o alternativa. Bancpost si UniCredit au in portofoliul lor depozite cu componenta investitionala, care combina siguranta unui depozit la termen cu posibilitatea de a obtine castiguri superioare oferita de fondurile de investitii.

Depozitele cu componenta investitionala sunt produse de economisire in care un anumit procent din suma depusa formeaza un depozit clasic la termen, iar diferenta este investita in unitati ale fondurilor mutuale.

Trebuie mentionat insa ca, potrivit legilor economice, un castig mai mare presupune si un risc pe masura. Asadar exista eventualitatea ca veniturile din dobanzi sa fie diminuate daca valoarea unitatilor de fond in care s-a investit a scazut. Riscul creste concomitent cu marimea procentului alocat pentru investitie si in functie de structura fondului.

Ce presupune investitia in fonduri mutuale?

Fondurile mutuale, denumite si fonduri deschise de investitii sunt entitati care colecteaza bani de la mai multe persoane (investitori). Administratorul fondului plaseaza apoi banii, conform politicii de investitie declarate a fondului, in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale, obligatiuni corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare permise de autoritatea de reglementare (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare – CNVM).

Profiturile realizate astfel se redistribuie prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori.
Investitorii se pot informa asupra valorii unitatilor de fond prin consultarea zilnica a presei economice.

Inainte de a alege fondul mutual in care doresti sa-ti depui banii este recomandat sa te documentezi asupra gradului de risc aferent fondului respectiv, a evolutiei sale in timp si mai ales sa te interesezi de performantele sale din ultima perioada.

Ce ofera produsele de pe piata romaneasca?

Depozitul cu componenta investitionala Ronsmart de la Bancpost are avantajul ca este disponibil in trei variante. Poti alege daca sa investesti in fonduri mutuale 10%, 30% sau 50% din economiile tale. Partea de depozit a produsului este remunerata cu dobanzi avantajoase, cuprinse intre 10% si 12%. Dobanda pentru partea de depozit creste proportional cu procentul investit in fonduri mutuale.
La Bancpost, banii alocati investitiilor sunt alocati pentru achizitia de unitati din fondul Bancpost Active Balanced.

Produsul Duet de la UniCredit dovedeste o flexibilitate mai redusa in ceea ce priveste procentul destinat pentru investitii. Singura optiune pusa la dispozitia clientilor de catre UniCredit este sa investesti jumatate din economiile tale in actiuni, iar cealalta jumatate in fonduri deschise de investitii. Ce ofera insa in plus Duet fata de Ronsmart este posibilitatea de a economisi atat in lei, cat si in euro. Iar la produsul in lei ai de ales sa-ti depui banii in trei fonduri de investitii, cu grade diferite de risc.
Partea de depozit la Duet este remunerata cu 10% pentru lei si 8% pentru depozitele in euro.

Depozitele cu componenta investitionala reprezinta un prim pas spre investitiile in fonduri mutuale, domeniu nu foarte dezvoltat in tara noastra.

Prin alegerea unui astfel de produs, consumatorii se pot familiariza treptat cu ceea ce presupune investitiile in instrumente financiare mai sofisticate, dar care ofera si posibilitati mai mari de castig. In plus, daca rascumpararea unitatilor de fond este realizata la momentul oportun, clientii bancilor isi pot creste considerabil veniturile obtinute din dobanzi.

1 comentarii

Rose Solero
2023-07-27

Ce ofera insa in plus Duet fata de Ronsmart este posibilitatea de a economisi atat in lei, cat si in euro. local drywall contractors

Posteaza un comentariu