Cum alegem cea mai buna varianta de economisire

Odata ce am reusit sa punem niste bani deoparte, fie ei multi sau putini, obiectivul nostru principal este sa le sporim valoarea sau cel putin sa o conservam. Pentru aceasta, o solutie este sa alegem din produsele de economisire aflate in portofoliul bancilor. Insa aici apare dilema! Care este tipul de economisire cel mai adecvat pentru necesitatile mele?

Gama de produse de economisire oferita de banci este din ce in ce mai diversa. In afara depozitelor clasice, exista acum produse a caror dobanda creste progresiv sau instrumente financiare care combina economisirea cu investitiile pe piete de capital, iar acestea sunt numai cateva exemple.

Mai jos sunt prezentate caracteristicile principalelor tipuri de economisire pentru a descoperi care se apropie cel mai mult de cerintele dumneavoastra.

Depozitele la termen

Bancile acorda pentru depozitele la termen printre cele mai mari dobanzi dintre toate tipurile de economisire (in jurul a 10% pe an pentru lei). Banii sunt imobilizati in banca pe perioada aleasa de tine (oferta bancilor merge de la o saptamana la 36 de luni), dupa care pot fi retrasi, impreuna cu dobanda aferenta. Depozitele la termen prezinta dezavantajul ca daca trebuie sa retragi banii inainte de scadenta nu vei primi nici un fel de dobanda sau in cel mai fericit caz veti primi numai dobanda la vedere, care este mai mica de un punct procentual. Un alt dezavantaj il constituie impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi cu 16% de catre statul roman.

Depozitele cu dobanda progresiva

Pe piata mai exista o varianta a depozitelor la termen, in care dobanda creste cu cateva puncte procentuale de la luna la luna. De obicei se gasesc pe termen de sase luni sau un an. Se impoziteaza de asemenea cu 16%. Ele au avantajul ca daca ai nevoie urgenta de bani si apelezi la depozit nu pierzi dobanda acumulata pana atunci. Depozite cu dobanda variabila se gasesc la Bancpost (Pas cu pas), Alpha Bank (Alpha Progressive) sau Raiffeisen (Bonus).

Conturile de economii

Conturile de economii sunt produse care permit depunerea si retragerea de numerar oricand. Mai mult, nu sunt impozitate de catre stat. Dezavantajul lor consta in faptul ca dobanda primita este mai mica decat pentru un depozit la termen. Cu toate acestea, daca sondezi piata, poti gasi conturi de economii a caror dobanda este apropiata de cea a unui depozit. Majoritatea bancilor cer mentinerea in cont a unei sume minime, altfel acesta se desfiinteaza.

Depozitele cu componenta investitionala

Depozitele cu componenta investitionala sunt cel mai inovator produs de economisire. O parte din fonduri sunt depuse intr-un depozit la termen, iar restul se investesc intr-un fond de investitii. Puteti alege procentul din suma care va fi investit (10%, 30% sau 50%). Partea de depozit este remunerata cu dobanzi avantajoase (de pana la 11%, in functie de suma), iar investitia intr-un fond va poate aduce venituri mai mari decat dobanda la depozite. Exista si riscul sa pierdeti din procentul investit daca valoarea unitatilor de fond scade. Conditia ca sa primiti dobanda bonificata de banca este sa pastrati unitatile de fond pana la scadenta depozitului. Aceste produse se gasesc la Bancpost (Ronsmart) si UniCredit (Duet).

1 comentarii

Yurosoki
2023-07-27

Dezavantajul lor consta in faptul ca dobanda primita este mai mica decat pentru un depozit la termen. - kitchen renovation Lakewood Heights

Posteaza un comentariu