Ciudat: bancile ne platesc dobanzi mai mici la depozitele pe termen lung!

Chiar daca in mod normal bancile ar trebui sa ne plateasca o dobanda mai mare pentru banii pastrati pe perioade mai indelungate de timp, lucrurile s-au schimbat in ultima vreme. In prezent, pentru depozitele pe timp de un an bancile ne platesc dobanzi mai mici decat pentru cele pe trei si sase luni. Unul dintre motive ar fi ca institutiile de credit incearca sa-si atraga clientii, majoritatea dintre acestia preferand economii pe termene scurte.

GhiseulBancar.ro a calculat dobanda medie pentru depozitele clasice la termen pe perioade de o luna, trei luni, sase luni si un an. In urma analizei efectuate reiese ca dobanda medie cea mai mare este la depozitele pe o perioada de trei luni, de 8,54%. Dupa aceasta perioada indicele dobanzilor intra pe o panta descendenta, de 8,51% (la sase luni) si de 8,3% (pentru un an). Rezulta ca bancile ne ofera dobanzi mai mici pe masura ce perioada depozitului creste.

O posibila explicatie

Bancherii spun ca cele mai multe depozite sunt pe perioade scurte de timp. Din acest motiv, din cauza competitiei, bancile tind sa majoreze dobanzile la acest tip de depozite si sa mentina remuneratii mai scazute pentru cele pe perioade mai indelungate, deoarece aici nu exista presiune concurentiala.

Ce dobanda medie primesc pe un an?

Daca mentinem suma de 1.000 lei la banca pe termen de un an de zile vom fi remunerati cu 83 lei. Dobanda se va diminua cu comisionul de retragere de numerar si cu impozitul pe venit de 16% impus de stat.

Ce banci ofera cele mai avantajoase dobanzi?

In topul bancilor care ofera cele mai avantajoase dobanzi se afla Banca Romaneasca (10,75%), Libra Bank (10,5%), BRD (10%) si Credit Europe Bank (10%).

La extrema opusa iese in evidenta Volksbank care remunereaza depozitele clasice pe un an cu numai 3,25%, fiind de departe institutia de credit cu cea mai mica dobanda dintre toate bancile analizate.

La calculul dobanzii medii la depozitele clasice la termen pe un an au fost luate in considerare urmatoarele banci: BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, CEC, Volksbank, Libra Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, ProCredit Bank, Romexterra Bank si Banca Carpatica.

Unele dintre aceste institutii respecta regula de a majora dobanda concomitent cu cresterea perioadei depozitului, insa multe dintre ele au stabilit remuneratiile la depozite dupa alte criterii. Ramane sa lamurim intr-un articol viitor de ce anumite banci au adoptat diverse strategii.



0 comentarii

Posteaza un comentariu